Wat voor soort eter ben jij?

Iedereen heeft zijn eigen eetgedrag. Je eet vaak niet alleen omdat je trek hebt, maar omdat je iemand anders ziet eten of omdat het zo gezellig is. Om je te helpen inzicht te krijgen in je eigen eetstijl, beschrijf ik hieronder een aantal eettypes.

De lijngerichte eter

Ben jij constant aan het afvallen? Weet jij precies wat je eet? Ben je constant bezig in je hoofd met afvallen? Zie jij bepaalde producten als ‘goed’ of ‘slecht’ ofwel ‘verboden voedsel’? De lijngerichte eter wilt snel afvallen en is geneigd snel te weinig te eten. Uiteindelijk heb je al snel meer honger en ga je weer meer eten dan je wilt. Wat er vooral vaak gebeurt is op een later moment veel snaaien. Voor je gevoel is het dan toch alweer ‘verpest’ en de kilo’s vliegen er weer aan. Je komt in het jojo-effect terecht. Als je weer bent aangekomen, wil je de kilo’s weer kwijt en ga je weer streng op dieet. Lijngerichte eters eten al snel te weinig en verbieden zichzelf allerlei producten waardoor er op een later moment een snaaimoment ontstaat. Dit is een constante vicieuze cirkel.

Emotionele eter

Eet jij als je verdrietig bent of als er een vervelende situatie is voorgevallen? Zie jij eten als beloning? Een beloning omdat je het al zwaar hebt of omdat je eenzaam bent? Als er iets gebeurt wordt eten in jouw ogen geassocieerd met een bepaalde emotie. Die emotie kan dus van alles zijn. Een emotionele eter grijpt naar eten als hij/zij blij, boos, verdrietig, gespannen, moe of eenzaam is. Het eten zorgt heel even voor afleiding en troost. Door deze emotie ben je al snel geneigd iets te eten met veel suiker, vet en/of zout. Door dit eten vergeet je heel even de emotie.

De externe eter

Ben jij gevoelig voor geuren van eten en wil je het dan ook eten? Of als je een reclame ziet op tv wat over eten gaat, wil je dan ook iets pakken? Of als andere aan het eten zijn, dan wil jij ook iets te eten? Een externe eter wordt snel verleid bij het zien, ruiken en proeven van eten. Externe prikkels zorgen ervoor dat je trek krijgt. Een externe prikkel zoals een feestje of een verjaardag is een moeilijk moment. Een externe eter kan je ook een gezelligheid-eter noemen. Eten en dan vooral lekker eten wordt gezien als gezelligheid en dat is de prikkel waardoor je al snel (te) veel eet.