Stap 5 gewoontes

Stap 1: Gewoontes

Tip: print alle theorie & opdrachten

uit en bewaar ze overzichtelijk bij

elkaar in een map

 

Ongezonde gewoontes ombuigen naar gezonde gewoontes

Gewoontes zijn de basis van je dagelijkse leven. Gewoontes zijn er vaak bij ingeslopen en soms heb je het niet eens meer door. Zo zijn er ook veel eetgewoontes waarvan jij waarschijnlijk niet eens meer door hebt dat je ze (regelmatig) eet. Gewoontes neem je nog wel eens vanuit je ouderlijk huis mee. Je bent er mee opgegroeid en je weet eigenlijk niet beter. Neem nou zoet beleg als ontbijt, een glas melk bij het eten, de vaste patat dag en de boter waarin je bakt. Het kan lastig zijn om bepaalde gewoontes te doorbreken. Dit is ook logisch want je doet en/of eet iets al heel lang. 

Door jezelf nieuwe en goede gewoontes aan te leren, verander je je leven stapje voor stapje. Gewoontes bepalen voor een groot gedeelte de kwaliteit van je leven. Heb je veel goede gewoontes, dan is het makkelijk om gelukkig en in balans te blijven. Echter, heb je veel gewoontes die je juist tegenwerken, dan is het erg moeilijk om goed in je vel te zitten.

Goede gewoontes zoals gezond eten, regelmatig sporten, voor jezelf de tijd nemen en positief denken helpen je om gezonder, fitter en gelukkiger te zijn. Slechte gewoontes zoals roken, niet sporten, veel alcohol drinken en ongezond eten belemmeren je op allerlei manieren.

 

Begin klein

Het kan lastig zijn om direct allerlei gewoontes aan te passen. Als je te veel hooi op je vork neemt, dan verklein je de kans op succes. Kies daarom één of twee gewoontes waaraan je de komende tijd gaat werken. Misschien wil je meer bewegen, maar liever niet naar de sportschool. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag na het eten een half uurtje buiten te lopen. Je kan er ook voor kiezen om elke dag de wekker 10 minuten eerder te zetten om thuis een korte workout te doen. Het vormen van een nieuwe gewoonte duurt ongeveer 3 à 4 weken. Je zal zien dat je na die paar weken het bewegen vrijwel automatisch doet.

Het is belangrijk om dit iedere dag te doen. Als je dagen overslaat, dan wordt de gewoonte niet gevormd. Dit is zonde, maar niet onoverkomelijk. Jezelf een nieuwe gewoonte aanleren, heeft dus wat tijd nodig. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Als je nooit sport en je moet dit nu elke dag gaan doen, dan kan ik mij voorstellen dat je denkt laat maar zitten. Als het gaat om bewegen/sporten dan adviseer ik je om het langzaam om te bouwen en met jezelf af te spreken dat je twee à  drie keer in de week gaat sporten. Maak van te voren voor jezelf een planning wanneer je dit gaat doen. Plan bijvoorbeeld met jezelf in dat je op maandagavond, donderdagavond en zaterdagochtend een workout doet van 15 tot 20 minuten. 

Het zou heel goed kunnen dat je dit met jezelf hebt afgesproken en dat je op het moment allerlei excuses in je hoofd voorbij hoort komen. De welbekende excuses zijn bijvoorbeeld:

 

– Ik ben moe, dus ik verdien het om op de bank te zitten;

– Het sporten gaat mij toch niet lukken;

– Ik heb hier geen tijd voor, ik kan beter de was gaan opruimen;

– Ik ben geen sporter

 

En zo kan ik nog wel een aantal excuses bedenken. Is het herkenbaar? Voor de meeste is dit wel herkenbaar. Dit komt namelijk door je reptielenbrein. Jouw reptielenbrein vindt het heel fijn om niet te veranderen. Je huidige gewoontes wilt jouw reptielenbrein vasthouden. Dit brein zegt: je kan volgende week ook beginnen. Jouw reptielenbrein verzint dus allerlei excuses om niet te veranderen. 

 

Hoe kan je ervoor zorgen dat je het WEL gaat doen?

Luister naar jouw excuses en merk op wat voor stemmetjes jij hebt in je hoofd. Ik moet sporten, maar ik heb geen zin. Het enige wat je op dat moment moet doen, is het wel doen al zijn het maar 5 tot 10 minuten. Actie ondernemen is heel belangrijk. Je luistert dus naar je reptielenbrein, maar je doet er niets mee. Je hebt geen zin, maar je doet het toch. Al zijn het maar een paar minuten. Je zal zien dat je je veel beter voelt als je toch een paar oefeningen hebt gedaan of als je een stukje buiten bent gaan lopen. Als je eenmaal bezig bent, dan kan het zo maar zijn dat je toch nog wat langer doorgaat. Jouw brein onthoudt dat het toch wel fijn is om te bewegen en daardoor doe je het de volgende sneller. Al zijn het dus maar een paar minuten, actie ondernemen is heel belangrijk.

Laat andere je vooral helpen. Geef in je omgeving aan dat je een bepaalde gewoonte wilt veranderen. Steun van andere kan je enorm helpen. Als jij in bed ligt en je zegt tegen je partner dat je moe bent en je workout morgenochtend overslaat, dan kan hij op dat moment jouw steuntje in de rug zijn om de wekker wél 10 minuten eerder te zetten.

 

Wanneer moet je jouw gewoonte wel iedere dag veranderen? 

Als je bijvoorbeeld suiker in je koffie drinkt, dan werkt het niet om het de ene dag zonder suiker te drinken en de andere dag met suiker te drinken. Het is in zo’n geval noodzakelijk om iedere dag jouw koffie te drinken zonder suiker. Als je dagen hierin overslaat, dan wordt de gewoonte niet gevormd. Je zal zien dat je na een aantal weken je suiker in je koffie niet meer mist.

Het afvallen draait niet om afzien. Zo ook gewoontes veranderen niet. Beloon jezelf daarom na iedere week, wanneer jij een goede week hebt gehad en jouw nieuwe gewoontes hebt volgehouden. Beloon jezelf met iets waar jij écht gelukkig van wordt.

 

Als je gezonder wilt eten, dan kan dat! Als jij meer wilt bewegen, dan kan dat

Ook jij kan veranderen!

Je wordt geboren zonder je gewoontes. Je vormt jezelf door de dingen die je doet. Het zijn allemaal gewoontes.

Hoe fijn is het, dat ook JIJ kan veranderen!

Module + werkboek gewoontes

Klik snel hieronder op de knop om naar de opdrachten te gaan.

Verandering komt niet door wat je af en toe doet.

Verandering komt alleen met

herhaling en consistent gedrag.