Aaf, jij kan toch alles eten wat je wilt?!
Ik krijg vaak de opmerking dat ik alles kan eten en dat ik nergens op hoef te letten. Dat is absoluut niet waar. Als ik alles zou eten wat ik lekker vindt, dan zou ik er heel anders uitzien. Jaren geleden was ik een aantal kilo’s zwaarder. Regelmatig at ik ongezond en een goede en gezonde balans was ver te zoeken. Naast ongezond eten was ik constant bezig met diëten en zei ik regelmatig tegen mijzelf: maandag begin ik écht. Je hebt geen idee hoe vaak ik dat tegen mijzelf heb gezegd. Dan begon ik inderdaad op maandag en op dinsdag of woensdag was er wel weer iemand jarig of was er wat anders waardoor het voor mijn gevoel alweer mislukt was en stopte ik ermee.
Aankomen als ik alleen al naar eten keek
Ik weet nog dat er een meisje bij mij op school zat die super slank was en elke middag broodjes frikandel en broodjes kroket at. Tussendoor at ze chocolade of chips. Ik was daar zo jaloers op. Voor mijn gevoel kwam ik al aan van een glas water en kon zij eten wat ze wilde. Dit frustreerde mij enorm. Pas later besefte ik mij dat ze dan wel slank was, maar absoluut niet gezond bezig. In die tijd probeerde ik allerlei diëten. Sonja Bakker, zo min mogelijk eten, sapjeskuur en zelfs een dieet met repen en andere vervangende maaltijden. Nu denk ik: hoe kon ik zo stom zijn. Ik viel inderdaad een paar kilo af als ik zo’n dieet volgde, maar het zat er ook heel snel weer aan.
Slechte herinnering
Mijn slechtste herinnering heb ik aan een dieet met maaltijdvervangers. Hier mocht ik vette vis zoals zalm bij eten. Dit dieet heb ik een paar weken gevolgd en de zalm ging mij enorm tegenstaan. Ik heb daarna een periode gehad dat ik bij de geur van vis al bijna over mijn nek ging. Ik associeerde dit met de andere maaltijdvervangers. Het dieet met de maaltijdvervangers koste rond de €300,-. Veel geld natuurlijk, maar ik dacht het namelijk écht goed aan te pakken. Resultaat: 6 kilo lichter in 4 weken, maar het zat er binnen 3 weken weer aan. Een aantal weken ontzag ik mijzelf van alles. Na die paar weken miste ik de koekjes en chocola zo erg, dat wanneer ik het weer at, ik er veel van ging eten. Zo ontstond ook voor mij het jojo-effect.
Voedingsopleiding
Het hield mij zo bezig, dat ik er graag meer over wilde weten. Het vervelende is dat er veel verschillende meningen en onderzoeken zijn. In het ene onderzoek wordt beweerd dat brood goed voor je is, terwijl een ander onderzoek het tegenovergestelde verondersteld. En zo zijn er veel andere voorbeelden. Ik heb vervolgens de opleidingen Gewichtsconsulente en Voedingsdeskundige gevolgd. Hierin leerde ik wat goede voeding nou écht was. Er blijven nog altijd onderzoeken die elkaar tegenspreken, maar dat maakt niet uit. Het is namelijk belangrijk dat je iets vindt wat bij je past. Ik zou zelf bijvoorbeeld niet zo snel voor een koolhydraatarm dieet kiezen. Simpelweg, omdat ik gek ben op brood, wraps en rijstgerechten. Een ander mist dit misschien helemaal niet zo erg en dat is dan ook helemaal oké.
Mindset
Naast te leren wat de juiste voeding is ben ik erachter gekomen dat mindset wellicht belangrijker is. Ik was constant met eten bezig. Ik zat bijvoorbeeld op de bank met een koek, terwijl ik al aan het bedenken was of er nog meer lekkere dingen in de kast lagen. Ik werd er soms gek van in mijn hoofd. Uiteindelijk besefte ik me dat dit niet langer zo kon en dat ik daar wat aan moest doen. Ik was klaar met die negatieve gedachtes en een ongelukkig lijf. Ik wilde mijzelf goed en fit voelen en ik wist dat ik daar ook iets voor moest doen. Ik werd niet ineens wakker met een goede mindset. Dit heeft een tijdje geduurd en werkte ik daar stapje voor stapje naartoe. Ik werkte met opdrachten en ik vroeg mijzelf vaker waarom ik iets pakte of waarom ik iets at. Ik merkte dat ik dat regelmatig deed uit verveling of omdat het gewoontes waren. Er was altijd wel een reden waarom er veel en lekker gegeten moest worden. Was het niet weekend, dan was er wel een feestje of was ik ongesteld of zat ik simpelweg niet lekker in mijn vel. Zo kon ik allerlei excuses en/of redenen verzinnen.
Uiteindelijk ging de knop om dat ik goed voor mijn lichaam wilde zorgen. Dat betekende niet dat ik nooit meer een eetbui had. Maar ik merkte wel dat ik meer naar mijn lichaam ging luisteren. Bepaald eten een cijfer geven werkte voor mij ook goed. Ik at en eet alleen nog dingen die ik qua cijfer een 8, 9 of 10 gaf. Waarom iets eten wat een 6 krijgt? Dan is het simpelweg niet lekker genoeg!
Door te leren over goede en gezonde producten en met mijn mindset aan de slag te gaan, kan ik oprecht zeggen dat ik nu een hele goede en fijne balans heb gevonden. Ik hoef niet meer alles te eten. Ik eet alleen iets ongezonds, als ik daar echt zin in heb.
Nog elke dag ben ik daar blij mee. Ik ben ervan overtuigd dat dit wat doet met je gehele humeur. Ik ben niet bezig met andere mensen of wat ze bijvoorbeeld allemaal eten op een dag. Ik ben blij met mijn lichaam en niemand is perfect. Mijn lichaam is ook niet perfect, maar dat maakt niet uit.
Balans en jezelf af en toe iets gunnen dat is voor mij de sleutel tot succes geweest. Als ik mijzelf van alles ontzeg, dan wil ik het juist! Gun jezelf daarom iets waar je écht zin in hebt. Eet zo gezond mogelijk, maar kies bewust af en toe voor iets lekkers.
Een mooie en gezonde balans, dat gun ik jou ook!
Super herkenbaar!! Leuk & realistisch geschreven! ??
Mooi en duidelijk geschreven Aafke het is precies zo. Als je eenmaal weer in je oude gewoonte valt na een crash dieet ben je nog dikker dan je ooit was, en wordt het van kwaad tot erger.
Hoi Aafke, via 1 van jouw instragram posts ben ik op je site terecht gekomen. Leuk en goed om te lezen dat je je zo goed kan verplaatsen in de gedachtes die er zijn rondom afvallen.