Heb je genoten van de feestdagen? Ik hoop het! Met de feestdagen laat je je meestal iets meer gaan dan andere dagen. Eten, eten en veel drankjes. Ik geef je groot gelijk, dit hoort natuurlijk ook bij de feestdagen.

Na de ‘ongezondere’ dagen kan het alleen wel weer lastig zijn om het gezonde eetpatroon weer op te pakken. Ik begrijp dat heel goed. Je lichaam vraagt om meer eten en suiker. Daarnaast is er vaak eten en drank over en vind je het zonde om dit weg te gooien.

Door de feestdagen heb je meer gegeten en gedronken dan normaal en daarom ben je nu een aantal kilo zwaarder. Dit is helemaal niet erg, als je na de feestdagen maar weer ‘normaal’ gaat eten. Het gewicht is er dan zo weer af. De gedachte dat het nu toch niet meer uitmaakt en dan je vanaf 1 januari pas weer gezond gaat eten is écht een slecht idee. .

Ik geef je graag wat tips om het gezonde eten weer snel op te pakken.

  1. Water drinken

De laatste dagen heb je waarschijnlijk veel calorierijke dranken gedronken. Het is belangrijk dat je al deze calorierijke dranken laat staan en over gaat op water. Drink rond de 2 liter water op een dag. Het water zorgt ervoor dat de afvalstoffen weer uit je lichaam gaan en bovendien geeft dit je stofwisseling een ‘boost’. Hoe meer je drinkt, hoe kleiner de kans dat je meer eet dan nodig is.

2. Suikers en zout

De laatste dagen heb je wellicht veel meer zout, vet en suikers binnengekregen dan normaal. Zeker de suikers werken verslavend en je lichaam zal de komende dagen deze suikerbehoefte vasthouden. De beste oplossing is om de suikerrijke en vette producten uit huis te halen en streng voor jezelf te zijn. Als ik twee dagen geen ongezonde producten eet, is de behoefte vanuit mijn lichaam zo goed als weg. Je moet dus even streng zijn voor jezelf en het ongezonde eten vermijden. Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is. Haal de ongezonde producten uit huis. Geef of gooi het weg. Je wilt toch niet dat je lichaam een afvalbak is?

3. Beweeg!

De meeste mensen hebben het bewegen de laatste dagen los gelaten. Het is juist nu belangrijk om dit weer op te pakken. Dit hoeft niet te betekenen dat je direct 10 km moet hardlopen. Ga op de fiets naar familie toe of maak een grote wandeling. Ga lekker naar buiten. De frisse lucht en het bewegen levert je veel energie op. Daarnaast is je stofwisseling hier heel blij mee.

4. Eet voldoende!

De grootste fout die ik elke keer weer voorbij zie komen is dat mensen te weinig eten, omdat ze zo snel mogelijk willen afvallen. Het is belangrijk dat je goed en voldoende eet. Ontbijt en lunch vooral goed. Misschien is het verleidelijk om weinig te eten, maar uiteindelijk werkt dit alleen maar averechts. Je krijgt later op de dag dan juist lekkere trek.

5. Waarom wil je gezond eten en/of afvallen?

Houd je doel voor ogen! Waarom wil je nu precies gezond eten en/of afvallen? Schrijf dit doel voor jezelf op. Door de extra kilo’s voel je je misschien iets meer opgeblazen. Dit is niet erg, maar pak het nu wel aan! Uiteindelijk voel je je na een aantal dagen alleen maar beter, fitter en gezonder. Je hoeft je vandaag en de aankomende dagen dan ook niet zielig te voelen. Jij wilt beter voor je lichaam zorgen en daar is wat voor nodig. Houd je doel voor ogen en heb vertrouwen in jezelf!

Je kan het!