Als je mij een beetje volgt, dan hoor je mij regelmatig over gewoontes praten. Gewoontes bepalen hoe jij leeft en dus ook hoe gezond jij leeft. Laat ik eerlijk zijn, het is lastig om gewoontes te doorbreken. Ze zijn er langzaam ingeslopen en je reptiele brein zorgt ervoor dat je deze gewoontes behoudt. Je reptiele brein vindt het namelijk niet fijn om te veranderen. Excuses bijvoorbeeld komen meestal vanuit je reptiele brein.

Hoe vaak hoor ik  niet:
– zo ben ik gewoon niet
– ik heb een zware dag gehad, ik ben moe en verdien het om op de bank te zitten
– dat gaat mij toch niet lukken
– hier heb ik geen tijd voor
– dit past niet in mijn leven

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zijn er een aantal excuses herkenbaar?

Als jij gezonder wilt eten, dan kan dat! Als jij meer wilt bewegen, dan kan dat! Ook jij kan veranderen! Zoals ik al aangaf is het moeilijk om te veranderen. Maar het kan absoluut.

Hoe zorg je er nou voor dat je je gewoontes verandert? Het is noodzakelijk om actie te ondernemen. Je luistert naar de stemmen in je hoofd. Je hoort de excuses aan, maar je parkeert ze direct. Als jij bijvoorbeeld gezonder wilt eten, dan is dat erg breed. Kijk naar jouw eetgewoontes op dit moment. Eet jij bijvoorbeeld witmeel producten? Vervang dan per direct alle witmeel producten voor volkoren producten. Bedenk niet dat je eerst alle witmeel producten gaat opmaken uit je voorraad kast, maar geef of gooi het weg en kies direct voor je gezondheid. Ga naar de winkel en zorg ervoor dat jij volkoren producten op voorraad hebt.

In mijn nieuwste podcast, geef ik je nog meer tips hoe je jouw ongezonde gewoontes kan ombuigen naar gezonde gewoontes. De podcast vind je hier: https://open.spotify.com/episode/5TwxJtti2tZgjTBRmYWVJW

Veel luisterplezier!

Liefs,

Aafke